desomderdelen.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Het gaat slecht met Nederland
  Rutte en BalkenendeAls je politici moet geloven dan gaat het zo slecht met Nederland, dat als we er nu niet iets aan doen, dan gaan we gisteren failliet. Het gevolg is dat de Nederlandse politiek op allerlei manieren besparingen doorvoert in de eigen uitgaven. Of eigenlijk zeg ik dat verkeerd. De Nederlandse politiek kiest ervoor om allerlei uitgaven niet meer te doen, zodat ze het geld dat ze overhouden kunnen uitgeven aan schulden die ze in het verleden hebben gemaakt. Zo wil de politiek niet langer geld uitgeven aan kunst. Ze wil ook niet langer geld uitgeven aan onderwijs en zorg. Defensie is ook een mooie plek om te stoppen met geld uitgeven. Verder blijkt het ook nodig te zijn om te stoppen met geld uitgeven aan werkveiligheid. Zelfs veiligheid op straat is niet belangrijk genoeg om geld aan uit te geven. Of wat te denken van het stoppen met het stimuleren van het kopen van zuinige en milieuvriendelijke autos en het misschien opheffen van het 6% BTW tarief. Dat zou leiden tot een belastingopbrengst van ruime 9 miljard euro of voor heel veel producten die we dagelijks nodig hebben een toename van 12% in de kostprijs.

  Indirecte effecten

  Nu kun je je afvragen wat de directe gevolgen zijn van dit geen geld uitgeven. Maar misschien is het beter om te kijken naar wat de indirecte gevolgen zijn. Want het zijn die indirecte gevolgen die uiteindelijk op een later tijdstip hun effecten laten zien, vaak veel groter dan de directe gevolgen aan effect hebben. Kijk bijvoorbeeld naar het feit dat politici stoppen met het uitgeven van geld aan Euroallerlei niet politieke activiteiten, maar wel gewoon op studiereis gaan naar het buitenland. Of wat te denken van al die politici die gewoon lekker doorgaan met samenkomen in luxe, betaald door de belastingbetaler. Het gaat slecht met de overheidsfinancieën, maar hoe hard hoor je politici roepen dat ze goedkoper moeten reizen, bijvoorbeeld met de Thalys naar Brussel in plaats van met de bedrijfsauto. Hoe hard hoor je politici roepen dat ze minder vaak moeten overleggen met alle regeringsleiders? In plaats daarvan blijven ze gewoon op dezelfde voet doorgaan met het uitgeven van geld aan werkoverlegjes op exclusieve plekken in hun land. Met alle kosten van dien aan overnachtingen, catering, beveiliging en ondersteunende ambtenaren. Want hoe vaak heeft u een premier uit zijn bedrijfsauto, overigens een limousine en niet een goedkoop busje, zien stappen met zijn werkpapieren onder zijn arm.

  Het indirecte effect van dit handelen is, dat veel lagere politici bij lagere overheden zoals provincies en gemeentee, maar ook bijvoorbeeld bij bestuursstichtingen van onderwijsinstellingen geloven dat je er uit moet zien als de baas van een succesvolle onderneming. Je moet het succes uitstralen, ook als je het niet hebt. Kijk maar naar de Griekse minister-president George Papandreou als hij op televisie komt vertellen dat de Griekse overheid nog meer moet bezuinigen. Hij staat daar niet in een uitgeleefd pak, waaraan je kunt zien dat hij zelf ook bezuinigd. Nee, hij lijkt wel de president directeur van Coca Cola, die komt melden dat er weer een winst is gemaakt van een paar miljard euro.

  Voorbeeld gedrag

  Blijkbaar vinden politici het dus moeilijk om hun gedrag aan te passen aan de situatie waarin ze zitten. Maar verwachten ze van anderen dat ze daar geen enkele moeite mee hebben. Politici geven dus het voorbeeld dat je ook in slechte financiële tijden gewoon door kunt gaan met het uitgeven van geld dat je niet hebt. Maar verwachten van anderen dat ze niet kijken naar hun daden. Waarbij ze allemaal vergeten dat als je wil dat andere mensen zich verantwoordelijk gedragen, dan moet je verantwoordelijk gedrag vertonen.

  Zo kun je het effect van dit onverantwoordelijke gedrag van politici terug zien in het gedrag van besturen van opleidingsinstituten. Er wordt op vanalles en nog wat bezuinigd, maar zelden op de eigen voordeeltjes. Zo besloot Antwerps hotelhet bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs bijvoorbeeld met een mannetje of vijftien in Antwerpen een trainingsweekend leiderschap te organiseren voor high potentials. Volgens Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad, een lovenswaardig streven als teken van ambitie. Maar is dat waar het om gaat in het onderwijs. Gaat het om leiderschap van directeuren en teamleiders of om docenten die hun leerlingen weten te inspireren om het maximale uit zichzelf te halen. Als je leiderschap uitlegt als het inspireren van je docenten om hun leerlingen te inspireren, natuurlijk wel. Maar dan hoor je dus alle directeuren en teamleiders van alle scholen en locaties zo’n training leiderschap aan te bieden en niet alleen de high potentials. Want dan kun je eigenlijk maar één conclusie trekken. De training was bedoeld om de high potentials voor te bereiden op het opgaan in de bovenschoolse structuren van managers en beleidsmedewerkers. Anders gezegd, de training was bedoeld om de toekomst van de bovenschoolse structuur veilig te stellen. Want van het geld dat je uitgeeft aan een weekendje trainen van vijftien mensen in Antwerpen kun je een week lang vijftig of honderd mensen trainen op locatie in Limburg. Hoe kom ik daarop? Laat ik het eens voorrekenen, op basis van geschatte bedragen die redelijk voorspelbaar zijn.
  Aantal deelnemers Verblijfskosten per deelnemer Kosten trainer per deelnemer Totale kosten
  15
  2 nachten à € 200 =
  € 400,00
  2 dagen à € 800 =
  € 1.600,00
  15 *€ (400 + 1.600) =
  € 30.000,00
  Dit zijn dus niet de werkelijke bedragen die werden uitgegeven, maar we weten allemaal wel ongeveer hoeveel een hotelkamer kost plus ontbijt, lunch en diner en wat een trainer per dag vraagt. Ik heb hier zelfs redelijk goedkoop gedaan, want de meeste trainers rekenen echt niet € 800 per dag voor een training in het weekend. Maar wat ik wel weet is dat je voor €30.000 een jaarlang 100 mensen maandelijks een dag training inspirerend leiderschap op locatie kunt aanbieden. Dat zijn tien dagen meer training dan je in een weekend kunt stoppen. Iets wat nuttiger en effectiever is, omdat mensen dan de kans krijgen om te oefenen met wat ze leren en terugkoppeling kunnen krijgen op wat ze hebben ervaren.

  Een ander voordeel is echter dat je nu in plaats van vijftien inspirererende leiders hebt, honderd inspirerende leiders hebt. Daarnaast laat je als organisatie zien, dat je iedereen belangrijk vindt, niet alleen maar de high potentials. Iets wat meer loyaliteit en kopieergedrag creëert, dan vijftien mensen voortrekken. Dat wekt namelijk alleen maar zelfzuchtig gedrag op. Zorg goed voor jezelf, want dan mag je misschien ook wel eens een keertje op kosten van de baas een weekendje in het buitenland doorbrengen. Nu niet bepaald de houding om in een tijd van zuinig moeten zijn te komen tot bezuiniging. Maar ja, dat is dus wel de houding die politici op landelijk niveau met hun gedrag creëren. Zorg er maar voor dat je het zelf goed hebt, ondanks het feit dat er niet genoeg geld is om alles te doen wat er van je wordt verwacht.

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl