desomderdelen.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Hypocrisie op internet

  Toen het wereld wijde web pas begon was het een plek waar iedereen probeerde om zo eerlijk mogelijk zijn informatie te verstrekken. Als je iemand vroeg om een link naar je site te plaatsen, dan plaatste je vervolgens een link terug. Mensen zagen het WWW als een manier om informatie te delen en zo elkaar te helpen.

  De schuld van Google?

  De laatste jaren zie je steeds meer websites die allerlei regeltjes opzetten om zichzelf te bevoordelen. Ze willen wel graag links naar hun site ontvangen, maar maken het onmogelijk voor auteurs op hun site of lezers die reageren om een link naar hun eigen site te plaatsen. Dit heet in goed Nederlands hypocrisie. Ze vinden dus dat zij meer rechten hebben op een link dan andere sites.

  Nu zou je hiervoor de schuld aan Google kunnen geven. In het algoritme dat Google gebruikt om te bepalen welke sites belangrijk zijn in haar zoekresultaten heeft ze inkomende links belangrijker gemaakt dan uitgaande. Maar in de kern is het niet de schuld van Google, maar laat Google zien wat de gevolgen zijn van de manier waarop wij tegenwoordig alleen nog maar bezig zijn met het doel. Dus Google is niet de oorzaak, maar het middel dat laat zien dat het doel de middelen heiligt. Je zou zelfs kunnen stellen, dat als wij niet ons niet zo blind staarden op doelen dan zouden we het niet erg vinden dat een zoekmachine niet de beste resultaten leverde.

  Natuurlijk is er bij dit veroordelen van onze doelgerichtheid een beperking te noemen. Zo is het wel goed dat een chirurg of een bruggenbouwer of een maker van verkeerslichten zijn werk afmaakt. Het is tenslotte niet handig als een brug voor 99% klaar is. Of als de chirurg op 80% van zijn werk het voor gezien houdt en je als patiënt met een gapende wond achterlaat.

  DoeltreffendMaar voor andere situaties geldt helemaal niet dat het doel de middelen heiligt. Zo is het helemaal niet terecht om je tegenstander bij een voetbalwedstrijd het ziekenhuis in te schoppen, omdat je wilt voorkomen dat hij scoort. Zo is het ook niet terecht om je collega zwart te maken, zodat jij die promotie kunt maken. Het is ook niet te rechtvaardigen dat je allerlei chemicaliën slikt om jezelf beter te maken dan je tegenstander, zodat je die gouden medaille in handen kunt krijgen. Of juist probeert om je tegenstander te drogeren, zodat hij niet van je kan winnen. Dat is alleen maar een teken dat je het werkelijke doel uit het oog verloren bent.

  Doelgericht

  In zekere zin is dat ook wat je tegenwoordig steeds vaker ziet. Mensen weten eigenlijk alleen nog maar wat het doel volgens anderen is. Zo moeten we veel geld verdienen en als dat betekent dat we moeten liegen, dan moet dat maar. We moeten veel vrienden maken, als dat betekent dat we onszelf niet kunnen zijn, dan moeten we maar de persoon zijn die veel vrienden maakt. We moeten de beste speler van de wereld worden, als dat betekent dat we onszelf moeten vergiftigen en een vroegtijdige dood veroorzaken, dan is dat niet erg als we de beste ter wereld zijn geworden.

  Maar je kunt natuurlijk ook nog andere doelen stellen. Zoals bijvoorbeeld de beste mens zijn die je kunt zijn. Dat is natuurlijk meer dan de man die het meeste geld heeft verdient. Dat is meer dan de beste speler ter wereld worden. Of de man met de meeste vrienden zijn. Het is alleen wel de moeilijkste opdracht die we kunnen aannemen de beste mens zijn die wij kunnen zijn. Dat vraagt namelijk om voortdurend met jezelf bezig zijn om te ontdekken hoe jij de beste mens kunt zijn die je kunt zijn, zonder je daar van af te laten leiden door wat anderen vinden dat de beste mens is. Maar wat de beste mens zijn zeker niet betekent is hypocriet zijn en jezelf rechten toekennen die je anderen ontkent.

  Afbeelding: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl